backgroundtop
Logo van devoet.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE VOET / ANATOMIE

ANATOMIE VOET

 

De anatomie van de voet is complex. De voet moet als een sterke hefboom kunnen fungeren bij bijvoorbeeld springen. Bij staan en lopen moet de voet balans en stabiliteit verzorgen en aan de andere kant vervormbaar zijn om aan het grondoppervlak aan te passen. Er is een belangrijke relatie tussen de vorm en functie van de voet.

De voet bestaat uit 26 verschillende botten. De voorvoet bestaat uit 5 middenvoetsbeenderen en de tenen. De middenvoet heeft vijf (of meer) voetwortelbeenderen. De achtervoet vormt een gewricht met de enkel en bestaat uit de twee grootste voetwortelbeenderen, het sprongbeen (talus) en het hielbeen (calcaneus) genaamd.

De grote teen heeft twee kootjes en de overige tenen hebben drie kootjes.

De stevigheid en kracht die vereist wordt, wordt door de bindweefselbanden verzorgd. Deze banden (ligamenten) verbinden de voetwortel met het onderbeen, de voetwortelbeenderen onderling, de middenvoet met de voetwortel en de middenvoetsbeenderen onderling. Er zijn twee duidelijke voetgewelven te herkennen doordat de banden voor de voetvorm zorgen.

De spieren van de voet kunnen worden verdeeld in de spieren van de voetrug (bovenzijde voet) en de spieren van de voetzool (onderzijde voet).

De spieren van de voetrug kunnen de voet heffen en de tenen strekken.

De spieren van de voetzool hebben als functie het buigen van de voet en tenen. Deze spiergroep is te verdelen in een binnen gelegen laag en een buitenste laag. De spieren van de voetzool worden bedekt door een stevige peesplaat dat vanaf het hielbeen naar de huid onder de hoofdjes van de middenvoetsbeenderen verloopt.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL