backgroundtop
Logo van devoet.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE VOET / FASCIITIS PLANTARIS – HIELSPOOR

FASCIITIS PLANTARIS – HIELSPOOR

 

De fasciitis plantaris is een ontsteking van de peesplaat (fascie) aan de onderkant van de voetzool. Bij een langdurig bestaande klacht kan er een verkalking in de aanhechting van de fascie op het hielbeen ontstaan. Als dit het geval is wordt er gesproken van een hielspoor

Symptomen fasciitis plantaris

specifiek pijnpunt aan de voorzijde van het hielbeen, (diffuse) pijn onder hielbeen bij belasten, startstijfheid

Onderzoek en diagnose bij fasciitis plantaris

Lichamelijk onderzoek, röntgenfoto voor vaststellen / uitsluiten hielspoor

Conservatieve behandeling fasciitis plantaris

Hersteld vanzelf in 6-18 maanden
Fysiotherapie, voetanalyse door podoloog, ontstekingsremmende of pijnstillende medicatie, shockwavetherapie, cortisoneninjectie

Operatieve behandeling fasciitis plantaris

Aanhechting van de peesplaat aan het heilbot wordt losgemaakt. Operatie wordt zelden uitgevoerd

 

 

De fasciitis plantaris is een ontsteking van de peesplaat (fascie) aan de onderkant van de voetzool. De fascia plantaris is de peesplaat die onder de voetzool doorloopt en de bal van de voet met het hielbeen (calcaneus) verbindt. Bij de klachten van deze aandoening wordt vaak van hielpijn gesproken omdat de pijn meestal in de hielstreek voorkomt.

Het is bekend dat fasciitis plantaris veel voorkomt bij sporters die belastende activiteiten als hardlopen en springen doen. Onder andere het intensiveren van de trainingsintensiteit of op een wisselende ondergrond sporten kunnen factoren zijn die invloed op deze klacht hebben. Ook een trauma zoals bijvoorbeeld het hard neerkomen op een platte voet kan de oorzaak zijn van een fasciitis plantaris. Het is bekend dat overgewicht en een slecht afrolpatroon van de voet risicofactoren zijn voor de klachten aan de fascia plantaris.

De toevoeging van ‘itis’ aan het woord fascie geeft aan dat er sprake is van een ontstekingsproces. In de beginfase is er een ontsteking aanwezig, wat zich kan uiten in roodheid, zwelling en pijn. Vervolgens zal de aandoening zich ontwikkelen naar een degeneratief proces. In deze fase spreken we van een tendinose (peesdegeneratie) in plaats van een tendinitis (ontsteking van een pees). Bij een langdurig bestaande klacht kan er een verkalking in de aanhechting van de fascie op het hielbeen aanwezig zijn. Als dit het geval is wordt er gesproken van een hielspoor. Dit hoeft echter niet de oorzaak van de pijn te zijn, maar is een gevolg van de ontstekingsprocessen.

 

Symptomen fasciitis plantaris

De fasciitis plantaris is een overbelastingsklacht van de voet die vaak voorkomt. Over het algemeen is er een specifiek pijnpunt aan de voorzijde van het hielbeen onder de voet aanwezig. Kenmerkend voor de klacht is de (diffuse) pijn onder het hielbeen en/of onder de voetzool tijdens belastende activiteiten zoals wandelen of hardlopen. Met name bij het begin van activiteiten zoals ’s morgens uit bed komen of na een tijdje gezeten te hebben weer opstaan, kan de klacht provoceren. Als er bewogen wordt zal de pijn verminderen.

 

Onderzoek en diagnose bij fasciitis plantaris

Een vraaggesprek over de klachten en een lichamelijk onderzoek kunnen de fasciitis plantaris diagnostiseren. Typerend voor de klacht is de hielpijn bij belasting. Daarnaast is de pijn en/of stijfheid ’s ochtends kenmerkend. Bij het lichamelijke onderzoek is er drukpijn aan de voorzijde van het hielbeen onder de voetzool aanwezig. Ook kan tenenstand en het buigen van de tenen de pijn provoceren.

Soms is er een botuitsteeksel aan de onderkant van het hielbeen aanwezig. Dit kan door middel van een röntgenfoto worden aangetoond. Op de röntgenfoto wordt dit bothaakje als een ‘spoor’ gezien, waarnaar de afwijking ‘hielspoor’ is vernoemd. Het is bekend dat ongeveer 15-25% van de bevolking een dergelijke hielspoor heeft zonder daar klachten van te ondervinden. Toch kan het zinvol zijn een röntgenfoto te maken om andere afwijkingen zoals een stressfractuur of cyste van het hielbot uit te sluiten.

 

Conservatieve behandeling fasciitis plantaris

Het is bekend dat een fasciitis plantaris een aandoening is die uit zichzelf herstelt met een gemiddelde duur van 6-18 maanden. Belangrijk bij deze klacht is dat het tijdig herkend wordt omdat de behandeling de klachtenperiode kan verkorten.

De conservatieve behandeling bestaat onder andere uit oefentherapie onder leiding van een fysiotherapeut. Hierbij zal onder andere aandacht besteed worden aan rekoefeningen van de voet- en kuitspieren en de beweeglijkheid van de voet. De beweeglijkheid van de voet en enkel zijn belangrijk voor het herstel van een faschiitis plantaris. Een periode van rust kan ook klachtenvermindering geven.

Daarnaast kan er geadviseerd worden om een specialist of podoloog een voetanalyse te laten uitvoeren om te beoordelen of eventuele inlays of zooltjes de klachten kunnen doen afnemen.

De conservatieve behandeling kan ondersteund worden door het gebruik van ontstekingsremmende en pijnstillende medicatie te gebruiken. Een groot deel van de mensen met fasciitis plantaris kunnen op deze manier van de klachten afkomen.

Door fysiotherapeuten of artsen in het ziekenhuis kan er shockwavetherapie worden toegepast. Dit is een relatief nieuwe vorm van een niet-operatieve behandeling. Er zijn verschillende vormen van shockwave bekend waarbij met name de intensiteit en de vorm van de golvenbundels kan varieren. Bij shockwavetherapie worden via energieoverdracht (golven) microtraumata veroorzaakt in de pees. Dit geeft aanleiding tot een weefselreactie die vervolgens een helend proces in gang moet zetten. Deze behandeling wordt meestal eens per week gedurende 4 tot 6 maal toegepast.

Bij chronisch bestaande klachten zijn er een aantal behandelopties mogelijk. In sommige gevallen wordt gedurende ongeveer 4 weken onderbeengips of loopgips gegeven om de klachten te verminderen. Ook kan de voet ontlast worden door middel van het tapen van de voet. ook kan een brace gebruikt worden in de behandeling van fasciitis plantaris.

Een mogelijke behandeloptie is het toepassen van een injectie met ontstekingsremmer (corticosteroiden). Corticosteroiden kunnen op korte termijn verbetering geven, maar dit hoeft niet op langere termijn klachtenvermindering te geven. Een nadelig effect van een injectie is dat bij meerdere injecties de kans op een scheur (ruptuur) van de peesplaat aanwezig is.

 

Operatieve behandeling fasciitis plantaris

Een operatie kan in uitzonderlijke gevallen uitgevoerd worden. Hierbij zal de aanhechting van de peesplaat aan het hielbot worden losgemaakt. Aangezien er langdurige klachten na de ingreep kunnen blijven bestaan en de kans op het ontwikkelen van een platvoet in de toekomst aanwezig is wordt deze operatie zelden uitgevoerd.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL