backgroundtop
Logo van devoet.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE VOET / HALLUX VALGUS
<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

HALLUX VALGUS

 

SAMENVATTING

Bij een hallux valgus is de grote teen naar buiten gaan staan richting de kleine teen.

Symptomen hallux valgus:

Pijn bij aan binnenzijde van kopje van gewricht van grote teen, vermoeidheid of pijn in voorvoet, kan hamerteen van tweede teen ontstaan

Onderzoek en diagnose bij hallux valgus:

Lichamelijk onderzoek, röntgenfoto

Conservatieve behandeling hallux valgus:

Voetanalyse met schoenadvies, evt nachtspalk of orthese

Operatieve behandeling hallux valgus:

Operatieve standsverandering, verscheidene operatietechnieken

 

Bij een hallux valgus maakt de stand van de grote teen vaak deel uit van een combinatie aan veranderingen, het hallux valgus complex. De grote teen is naar buiten gaan staan (valgusstand) richting de kleine teen en het gewricht van het eerste middenvoetsbeentje en het grondkootje van de grote teen naar binnen. Schoeisel kan een oorzaak zijn van het ontstaan van een hallux valgus. De hallux valgus komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Er bestaat een relatie tussen het naar binnen gaan van de voet (pronatie) en het ontstaan van een hallux valgus. Het inzakken van het voetgewelf heeft invloed op de bewegingen van de teen waardoor er een continue disbalans ontstaat.

De grote teen heeft een belangrijke functie tijdens het lopen omdat de afzet voor een groot deel door de grote teen wordt verricht. De kracht van de afzet neemt bij een hallux valgus af doordat de gewrichtsbanden en pezen niet meer zorgen voor een efficiente krachtsoverdracht. De pezen kunnen zelfs bijdragen aan het verergeren van de afwijking.

Symptomen hallux valgus

De eerste klacht bij een hallux valgus is pijn ter plaatste aan de binnenzijde van het kopje (os metatarsale I) van een gewricht van de grote teen (tarsometatarsale gewricht). Door de standverandering promineert het kopje naar binnen toe. Toegenomen druk en wrijving in de schoen kunnen oorzaken zijn van een inflammatie met roodheid van de huid en zwelling (bunion).

Er kan vermoeidheid en/of pijn onder de voorvoet optreden. Door een verminderde belasting op de grote teen kunnen er ook elders in de voet klachten ontstaan.

In de volgende fase kan er een hamerteenstand van de tweede teen ontstaan en kan de grote teen zich onder de kleine tenen nestelen.

 

Onderzoek en diagnose bij hallux valgus

De scheefstand van de grote teen en de bunion is bij onderzoek in stand goed zichtbaar. In sommige gevallen wordt de tweede teen door de grote teen weggedrukt en is er een hamerteen ontstaan. Op een röntgenfoto is het goed te beoordelen in hoeverre de grote teen afwijkt en welke behandelingen van toepassing kunnen zijn.

 

Conservatieve behandeling hallux valgus

Aangezien met name het schoengebruik de klachten van een hallux valgus kunnen verergeren bestaat de conservatieve behandeling van een hallux valgus onder andere uit schoenadvies. Daarnaast kan er geadviseerd worden om een voetanalyse bij een specialist of podoloog te laten uitvoeren om te beoordelen of er zooltjes (inlays) gebruikt moeten worden ter ondersteuning van de voet. Ook orthopedische schoenen of aanpassingen van de schoenen kunnen verlichting geven. Soms wordt er gebruik gemaakt van een nachtspalk of orthese.

Onder andere leeftijd, beroep, sociale omstandigheden, sportactiviteiten, de ernst en progressie van de afwijking en klachten spelen een rol bij het besluit om tot een operatieve behandeling over te gaan.

 

Operatieve behandeling hallux valgus

Als de conservatieve maatregelen de pijn niet voldoende doen verlichten kan de stand van de grote teen via een operatieve behandeling veranderd worden. Pijn is de belangrijkste reden om te opereren. Meestal is de standsafwijking redelijk fors voor er op een operatieve behandeling wordt overgegaan. Er zijn veel technieken beschreven om de hallux valgus te opereren. Dit is onder andere afhankelijk van de mate van de afwijking, slijtage van het gewricht van de grote teen, eventuele hamertenen die ook rechtgezet worden en eventuele onderliggende aandoeningen van de patiënt.

Bij een Chevron osteotomie zal het middenvoetsbeentje V-vormig doorgezaagd worden en het kopje opgeschoven en met een schroef gefixeerd worden. De techniek wordt met name bij een matige tot milde hallux valgus uitgevoerd. De correctie is na de operatie redelijk stabiel en patiënten kunnen over het algemeen een aantal weken na de operatie hun voet weer belasten. Dit is onder andere afhankelijk van de pijn en zwelling.

De Chevron osteotomie wordt soms gecombineerd met een Aikin osteotomie. Hierbij wordt het eerste kootje van de grote teen ook gecorrigeerd.

Bij de basis-osteotomie wordt een deel van de bunion verwijderd en tegelijkertijd wordt ook het weefsel gecorrigeerd. De grootste correctie wordt verkregen door de basis van het eerste middenvoetsbeentje door te zagen. Hierna wordt het beentje verplaatst naar het tweede middenvoetsbeentje en gefixeerd met een schroef. Deze ingreep kan veel meer correctie geven dan een Chevron techniek.

Bij een artrodese wordt het gewricht van de grote teen met schroeven stijf gemaakt. Dit kan onder andere bij ernstige slijtage van het gewricht gedaan worden. Deze correctie is na de operatie minder stabiel dan een Chevron methode en de patiënten kunnen over het algemeen hun voet tot 6 weken na de operatie niet belasten. Met een afwikkelschoen kan er wel op de hak gesteund worden.

De eventueel aanwezige hamertenen kunnen worden gecorrigeerd door een stukje bot van het middelste of eindkootje te verwijderen. De tenen kunnen vervolgens in een rechte stand met een ijzeren pennetje gespalkt worden. Deze pen wordt na 4 weken verwijderd. Het duurt ongeveer 6 weken tot 3 maanden voordat het bot weer volledig is vastgegroeid.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL