backgroundtop
Logo van devoet.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE VOET / HALUX RIGIDUS
<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

HALLUX RIGIDUS

 

Een hallux rigidus (limitus) is een pijnlijk verlies van de beweeglijkheid van de grote teen ten gevolge van slijtage van het gewricht. Deze slijtage hoeft niet altijd pijn te geven. De pijnklachten kunnen geleidelijk optreden.

De grote teen staat bij een hallux rigidus meestal rechtuit en de functie hiervan is beperkt. Klachten van een hallux rigidus treden als gevolg van slijtage meestal pas na het vijftigste jaar op, maar jonge mensen kunnen er ook last van krijgen. In dit geval ligt de oorzaak vaak bij een sportletsel.

De grote teen heeft een belangrijke functie tijdens het lopen omdat de afzet voor een groot deel door de grote teen wordt verricht. Bij een hallux rigidus kan het gewricht niet meer goed strekken (omhoog bewegen) en hierdoor kan afzetten of gewoon lopen pijnlijk zijn.

Symptomen hallux rigidus

De belangrijkste symptomen bij een hallux rigidus zijn pijn en stijfheid. Door de slijtage treedt er een verstijving van het gewricht op, wat gepaard kan gaan met pijn. Druk van schoeisel op het gezwollen gebied kan de pijnklachten doen verergeren. Daarnaast kunnen er moeilijkheden ontstaan met het afwikkelen van de voet vanwege de stijfheid. Hierbij kunnen onder andere klachten ontstaan bij het sporten of wandelen.

 

Onderzoek en diagnose bij hallux rigidus

Bij het lichamelijk onderzoek valt op dat het gewricht meestal gezwollen is en er kunnen randwoekeringen van het gewicht voelbaar zijn. Daarnaast is de functie van de grote teen verminderd. Door middel van een röntgenfoto kan de slijtage goed zichtbaar gemaakt worden.

 

Conservatieve behandeling hallux rigidus

De conservatieve behandeling van een hallux rigidus bestaat onder andere uit schoenadvies. Daarnaast kan er geadviseerd worden om een voetanalyse bij een specialist of podoloog te laten uitvoeren om te beoordelen of er zooltjes (inlays) gebruikt moeten worden ter ondersteuning van de grote teen. Ook stevige wandelschoenen, orthopedische schoenen of een schoen met een afwikkelbalk kan de klachten doen verminderen.

 

Operatieve behandeling hallux rigidus

Als de conservatieve behandeling van de klachten de pijn niet in voldoende mate doen verlichten, kan er overgegaan worden op een operatieve behandeling. Bij een ernstige hallux rigidus wordt er meestal gekozen voor de behandeling door middel van een arthrodese (het vastzetten van het gewricht). Als er lichte pijn en beperking aanwezig is kan er een kleine operatie gedaan worden waarbij alleen de randwoekeringen aan de bovenzijde van het gewricht verwijderd worden. Deze techniek wordt een cheilectomie genoemd.

 

Bij een cheilectomie wordt er een incisie gemaakt en worden de randwoekeringen van het gewricht verwijderd. Hierdoor zal de functie van het gewricht enigszins toenemen en de pijn zal voor een groot deel verdwijnen. Het voordeel van de operatie ten opzichte van een arthrodese is dat er nog enige functie van het gewricht overblijft. De herstelperiode van een cheilectomie duurt enkele maanden.

 

Bij een arthrodese wordt het aangetaste kraakbeen verwijderd. Vervolgens wordt het gewricht met een plaatje en schroeven vastgezet waardoor de beide delen aan elkaar vastgroeien. De pijn zal hierdoor verdwijnen, al zal het gewricht niet meer beweeglijk zijn. De grote teen wordt in een stand vastgezet waardoor er weer normaal schoeisel gedragen kan worden. Het dragen van schoenen met hoge hakken is echter niet meer mogelijk. Doordat er geen pijnklachten meer aanwezig zijn kan de voet meestal weer krachtiger afzetten dan voor de operatie. Het is meestal mogelijk om sporten te hervatten en ook op de lange termijn geeft deze ingreep over het algemeen goede resultaten.

 

Naast de bovenstaande methodes is ook de resectie-arthroplastiek een operatie die toegepast kan worden bij een hallux rigidus. Deze operatie wordt toegepast bij mensen op oudere leeftijd en hierbij wordt een deel van het gewricht weggehaald (resectie). Aanvankelijk is het gewricht na de operatie slap, maar door het vormen van littekenweefsel wordt het gewricht in ongeveer 6 weken vanzelf steviger. Het voordeel van deze techniek is dat de grote teen mobiel blijft en dat de revalidatie over het algemeen wat sneller is dan bij de arthrodese. Het is niet nodig om na de operatie aangepast schoeisel te gebruiken. Het nadeel van de operatie is dat de afzetkracht verminderd en dit is dan ook de reden dat de operatie niet bij jonge mensen wordt uitgevoerd. De grote teen blijft na de operatie altijd wat korter.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL