backgroundtop
Logo van devoet.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE VOET / HAGLUND EXOSTOSE
<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

HAGLUND EXOSTOSE

 

Bij een Haglundse exostose gaat het om een verdikking bij de aanhechting van de achillespees op de achterzijde van het hielbeen

Symptomen haglund exostose

pijnlijke harde zwelling

Onderzoek en diagnose haglund exostose

vraaggesprek, lichamelijk onderzoek

Conservatieve behandeling haglund exostose

aanpassing schoeisel

Operatieve behandeling haglund exostose

het dode weefsel, de botuitstulping en het ontstoken slijmbeurs weefsel wordt verwijderd

Een exostose is een uitsteeksel. Bij een Haglundse exostose (vernoemd naar de orthopedisch chirurg die deze blessure voor het eerst heeft beschreven in 1928) gaat het om een verdikking bij de aanhechting van de achillespees op de achterzijde van het hielbeen. Dit botuitsteeksel kan ontstaan door aanhoudende druk, bijvoorbeeld van schoenen. Door deze wrijving kan ook de slijmbeurs (bursa retrocalcanea) tussen de hiel en de achillespees ontstoken raken.

 

 

Symptomen haglund exostose

Meestal is er een pijnlijke harde zwelling aanwezig naast de aanhechting van de achillespees op het hielbeen. Ook kunnen er, als gevolg van het botuitsteeksel, ontstekingssymptomen zoals roodheid en warmte aanwezig zijn door de eventuele ontstekingsreactie van de slijmbeurs.

Door de verdikking zit het schoeisel niet fijn en kan er terplekke irritatie van de huid ontstaan, blaren zijn hier een voorbeeld van.

 

Onderzoek en diagnose haglund exostose

Het is niet moeilijk om de diagnose te stellen, aangezien de uitstulping vaak goed zichtbaar is. De diagnose kan dan ook gesteld worden door middel van een vraaggesprek (anamnese) en lichamelijk onderzoek.

 

Conservatieve behandeling haglund exostose

Meestal voldoet een conservatieve behandeling. Het tegengaan van de druk is het belangrijkste om de klachten te verminderen. De eerste stap is het aanpassen van het schoeisel.  De klachten naar aanleiding van de slijmbeurs verminderen dan meestal ook. Zo kunnen slippers of niet drukkende schoenen al veel verbetering bieden. Ook kan de (orthopedisch) schoenmaker de hak van de schoen uitbuigen om zo de druk te verminderen.

 

Operatieve behandeling haglund exostose

Alleen als de conservatieve behandeling niet aanslaat zal er over worden gegaan op een operatie. Bij deze operatie worden het dode weefsel, de botuitstulping en het ontstoken slijmbeurs weefsel verwijderd. Bot heeft bij genezen vaak de neiging om weer nieuw botte vormen, vandaar dat er altijd voldoende bot verwijderd moet worden.

Na de operatie wordt er een drukverband aangelegd en mag het been direct belast worden. Dit dient wel op geleide van pijn en onder begeleiding van de fysiotherapeut te gebeuren,

Ook wordt er bloedverdunnende medicatie gegeven om trombose te voorkomen. Na twee weken mogen de hechtingen eruit. Het begied rondom het litteken kan in het begin wat door/gevoelloos voelen. De eerste twee weken zal er belast worden op geleide van pijn en zwelling.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL