backgroundtop
Logo van devoet.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE VOET / OS TRIGONUM
<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

INKLEMMING

ACHTERZIJDE

(posterieur impingement)

Het bovenste spronggewricht (articulatio talocruralis) zorgt voor de op- en neerbeweging van de voet. De opkomende beweging heet dorsaalflexie en de neergaande beweging heet plantairflexie. Het bovenste spronggewricht is een scharniergewricht en verbindt het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula) met het sprongbeen (talus). De onderste einden van het scheen- en kuitbeen vormen samen de enkelvork die het sprongbeen als het ware omvat. De uiteinden van het scheenbeen, het kuitbeen en de bovenzijde van het sprongbeen zijn bedekt met een verend kraakbeen.

Het onderste spronggewricht (articulatio talotarsalis) zorgt voor het zijwaarts kantelen van de voet.

Inklemming (impingement) van de enkel ontstaat als de weke delen rondom de enkel bekneld raken. De klachten van het inklemmen komen met name naar voren als het gewricht in de eindstanden komt. Dit kan pijn aan de voor- of achterzijde van het enkelgewricht geven. Inklemmingsklachten aan de voorzijde wordt anterieur impingement genoemd en inklemmingsklachten aan de achterzijde wordt posterieur impingement genoemd. Inklemmingen aan de achterzijde vinden vooral plaats bij specifieke sportbeoefenaars (zoals dans en atletiek) en zijn meestal het gevolg van irritatie rondom een benig uitsteeksel aan de achterzijde van de enkel (os trigonum)

inklemming-achterzijde

 

Het sprongbeen (talus) rust op het hielbeen (calcaneus) en vormen samen het subtalaire gewricht. Het hielbeen strekt zich naar achteren onder de enkel uit en vormt zo een ondersteuning waar het sprongbeen op rust. De achterzijde van het sprongbeen wordt gevormd door twee kleine botknobbels (tuberositas). Bij sommige mensen (ongeveer 15%) zit de

 

buitenste botknobbel niet vast aan het sprongbeen. Dat losse botstukje wordt os trigonum genoemd. Dit botje veroorzaakt soms problemen van inklemming aan de achterzijde van de enkel. Dit gebeurt met name in de positie dat de tenen naar beneden wijzen, waarbij het os trigonum aan de onderzijde van de enkelvork tussen het hielbot wordt ingeklemd. Het kan ervoor zorgen dat de weefsels onder en boven het os trigonum bekneld raken en inklemmingsklachten geeft.

 

meniscusscheuren.jpg

Posterieur impingement kan ook bij enkelverzwikkingen voorkomen. De beschadiging die bij een verstuiking veroorzaakt wordt kan voor instabiliteit zorgen. Bij het op de tenen staan schuift het sprongbeen iets naar voren. Hierdoor kan de bovenzijde van het hielbeen de achterzijde van de enkelvork raken waardoor de weke delen hier ingeklemd kunnen raken.

 

Symptomen posterieur impingement

Bij posterieur impingement is er pijn aan de achterzijde van de enkel of binnenin de enkel. Er is vaak ook een gevoelige plek net achter het onderste uiteinde van het kuitbeen bij de enkelknobbel aan de buitenzijde. De pijn neemt toe als de voet in de strekstand met de tenen naar beneden staat. Er kan een knappend gevoel bij het naar binnen en buiten draaien van de voet optreden.

 

Onderzoek en diagnose bij posterieur impingement

Door lichamelijk onderzoek van de enkel zal de diagnose in veel gevallen gesteld worden. De arts zal hierbij vaststellen bij welke bewegingen en houdingen de pijn aanwezig is. Posterieur impingement kan vastgesteld worden door de enkel naar beneden te duwen of door op de tenen te komen staan.

Als de arts een inklemming aan de achterzijde vermoedt die veroorzaakt wordt door een os trigonum kan er een verdoving in de enkel geïnjecteerd worden. Als de pijn vervolgens weg is, is dat een bewijs voor een posterieur impingement door een os trigonum. Als de pijn niet verandert kan de pijn door de pees die aan de binnenzijde van het os trigonum loopt worden veroorzaakt. Op rontgenfoto’s kan worden beoordeeld of er een botuitsteeksel, zoals een os trigonum, aanwezig is.

Over het algemeen draagt een mri-scan weinig bij aan het vaststellen van de diagnose, maar soms worden ze gemaakt om te zien of er nog andere oorzaken voor enkelpijn aanwezig zijn.

 

Conservatieve behandeling posterieur impingement

Bij de niet-operatieve behandeling moet er kort gerust worden om de zwelling en pijn te verminderen. Deze periode kan ondersteund worden door het gebruik van pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie (bijvoorbeeld diclofenac, naproxen of meloxicam). Koeling met ijs kan verlichtend werken tegen de pijn en de zwelling. Soms wordt er een gipsspalk geadviseerd om de enkel absolute rust te geven.

Het is mogelijk een ontstekingsremmende injectie met corticosteroiden in het pijnlijke gebied aan te brengen. Hierdoor kan de irritatie en vooral de zwelling van het beklemde weefsel worden verminderd zodat deze structuren minder snel ingeklemd raken.

Fysiotherapie kan ondersteunend zijn om de beweeglijkheid van de enkel te verbeteren en bij het helpen de enkel normaal te belasten en gebruiken.

 

Operatieve behandeling posterieur impingement

Als de consveratieve behandelingen niet in voldoende mate helpen kan een operatieve behandeling nodig zijn. Het soort operatie hangt af van de locatie en oorzaak van de inklemmingsklachten.

Over het algemeen wordt er een open procedure toegepast om het os trigonum te verwijderen. Het doel van het verwijderen van het os trigonum is om de pijn van de ingeklemde weefsels eronder of erboven te verlichten. Een kijkoperatie wordt niet standaard toegepast omdat er veel zenuwen en bloedvaten in de achterzijde van de enkel lopen die door de arthroscoop beschadigd kunnen worden. Het os trigonum wordt met behulp van een scalpel verwijderd.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL