backgroundtop
Logo van devoet.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE VOET / MORTON’S NEUROOM
<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

MORTON’S NEUROOM

(neuralgie van morton)

Een Morton’s neuroom (neuralgie van morton) is een beknelde en verdikte zenuw in de voorvoet. De zenuwen in de voorvoet zorgen onder andere voor het gevoel van de tenen. Deze zenuwen lopen tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes en kunnen geïrriteerd raken. Bij de irritatie ontstaat er zwelling van de zenuw die hierdoor nog verder bekneld raakt.

De zenuw tussen teen 3 en 4 raakt het vaakst bekneld en daarnaast kan een Morton’s neuroom tussen teen 2 en 3 voorkomen. De klachten treden meestal bij het lopen op. De oorzaak van de klachten ligt bij het doorzakken van de voorvoet en het type schoeisel.

 

Symptomen morton’s neuroom

Bij een Morton’s neuroom is er een brandende pijn, tintelingen of een ‘doof’ gevoel tussen de 2 tenen ter plaatse van de beknelling. Daarnaast kan er aangegeven worden dat er het gevoel is dat er een kiezeltje in de voorvoet zit. De pijnklachten nemen toe bij het dragen van (knellende) schoenen en met lopen. In het begin zullen de klachten na het uittrekken van de schoenen, het wisselen van de schoenen of het masseren van de voet verdwijnen.

 

Onderzoek en diagnose bij morton’s neuroom

Door middel van een vraaggesprek over het ontstaan en het ervaren van de klachten en een lichamelijk onderzoek kan de diagnose gesteld worden. Er zijn specifieke testen die nagaan of er een Morton’s neuroom aanwezig is. Soms wordt een echografie gedaan ter bevestiging van de diagnose.

 

Conservatieve behandeling morton’s neuroom

Er kan geadviseerd worden om een voetanalyse bij een specialist of podoloog te laten uitvoeren om te beoordelen of er zooltjes (inlays) gebruikt moeten worden om de rek op de zenuw te verminderen. Daarnaast kan het gebruik van een teenorthese een succesvolle therapie zijn.

Er kan een keer een lokale ontstekingsremmende injectie (corticosteroiden) gegeven worden met de bedoeling de zwelling van de zenuw te laten afnemen.

 

Operatieve behandeling morton’s neuroom

Als de maatregelen van de conservatieve behandeling niet afdoende helpen kan er overgegaan worden naar een operatieve behandeling van het Morton’s neuroom. Hierbij wordt het stukje van de zenuw waarin de verdikking zich bevindt uit de voet verwijderd. Hierbij wordt een incisie aan de bovenzijde of aan de onderzijde van de voet gemaakt. Vervolgens wordt de zenuwverdikking opgezocht en wordt deze verwijderd.

Het is mogelijk onder plaatselijke verdoving de operatie te ondergaan. Het verdoven van de voetzool is echter erg pijnlijk en bovendien kan niet gegarandeerd worden dat het hele operatiegebied verdoofd is. In het begin zal er nog wondpijn aanwezig zijn, maar er mag wel op de hiel of platte voet gesteund worden bij het verlaten van het ziekenhuis.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL