backgroundtop
Logo van devoet.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE VOET / INKLEMMING VOORZIJDE
<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>  

INKLEMMING VOORZIJDE

(anterieur impingement)

Het bovenste spronggewricht (articulatio talocruralis) zorgt voor de op- en neerbeweging van de voet. De opkomende beweging heet dorsaalflexie en de neergaande beweging heet plantairflexie. Het bovenste spronggewricht is een scharniergewricht en verbindt het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula) met het sprongbeen (talus). De onderste einden van het scheen- en kuitbeen vormen samen de enkelvork die het sprongbeen als het ware omvat. De uiteinden van het scheenbeen, het kuitbeen en de bovenzijde van het sprongbeen zijn bedekt met een verend kraakbeen.

Het onderste spronggewricht (articulatio talotarsalis) zorgt voor het zijwaarts kantelen van de voet.

Inklemming (impingement) van de enkel ontstaat als de weke delen rondom de enkel bekneld raken. De klachten van het inklemmen komen met name naar voren als het gewricht in de eindstanden komt. Dit kan pijn aan de voor- of achterzijde van het enkelgewricht geven. Inklemmingsklachten aan de voorzijde wordt anterieur impingement genoemd en inklemmingsklachten aan de achterzijde wordt posterieur impingement genoemd.Inklemmingsproblemen aan de voorzijde hebben vaak te maken met verzwikkingen in het verleden.

Irritatie aan de banden aan de voorzijde van de enkel kan zorgen voor een verdikking van deze banden. De geïrriteerde banden raken op deze manier makkelijk bekneld tussen de enkelvork en het sprongbeen als de voet de opgaande beweging maakt. Ze kunnen ook gaan schuren tegen het gewrichtskapsel van de enkel waardoor de kant waar de gewrichtsvloeistof (synovium) gemaakt wordt ontstoken raakt. Dit fenomeen van ontstoken gewrichtsvocht heet synovitis.

Na een enkelverzwikking kan een soortgelijk probleem ontstaan. Het lichaam kan tijdens de genezing van gescheurde banden een overschot aan littekenweefsel aanmaken aan de voor- en zijkant van het enkelgewricht. Bij het buigen in de enkel kan dit weefsel ingeklemd raken aan de rand van het enkelgewricht. Dit kan pijnklachten, een knappend gevoel en een instabiel gevoel geven.
Ook kan het zijn dat er na beschadigingen aan het enkelgewricht met de tijd kleine uitsteeksels van het bot gevormd worden. Deze uitsteeksels kunnen bij het buigen in het zachte weefsel aan de voorzijde van het enkelgewricht inklemmingsklachten geven.

 

Symptomen anterieur impingement

Anterieur impingement kan hetzelfde gevoel geven als de pijn die nog lang na een enkelverstuiking aanwezig is. De enkel kan hierbij instabiel aanvoelen en het kan het gevoel van weinig vertrouwen in het gewricht geven. Dit is al bij simpele bewegingen mogelijk. Als de anterieiur impingement ontstaat door irritatie van de banden zijn de pijn en verdikking van de banden aan de voorzijde en in sommige gevallen aan de zijkant van de enkel te voelen. De pijn wordt hierbij verergerd als de enkel gebogen wordt. Als de banden het gewrichtsvocht (synovium) van het gewricht hebben geïrriteerd kan dit voor een kloppende pijn zorgen. Dit kan gepaard gaan met een zwelling in hetzelfde gebied.

 

Onderzoek en diagnose bij anterieur impingement

Door lichamelijk onderzoek van de enkel zal de diagnose in veel gevallen gesteld worden. De arts zal hierbij vaststellen bij welke bewegingen en houdingen de pijn aanwezig is. Hierbij kunnen bewegingen als de enkel naar voren buigen of op de hurken gaan zitten provocerend zijn.

 

Conservatieve behandeling anterieur impingement

Bij de niet-operatieve behandeling moet er kort gerust worden om de zwelling en pijn te verminderen. Deze periode kan ondersteund worden door het gebruik van pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie (bijvoorbeeld diclofenac, naproxen of meloxicam). Koeling met ijs kan verlichtend werken tegen de pijn en de zwelling. Soms wordt er een gipsspalk geadviseerd om de enkel absolute rust te geven.

Het is mogelijk een ontstekingsremmende injectie met corticosteroiden in het pijnlijke gebied aan te brengen. Hierdoor kan de irritatie en vooral de zwelling van het beklemde weefsel worden verminderd zodat deze structuren minder snel ingeklemd raken.

Fysiotherapie kan ondersteunend zijn om de beweeglijkheid van de enkel te verbeteren en bij het helpen de enkel normaal te belasten en gebruiken.

 

Operatieve behandeling anterieur impingement

Als de consveratieve behandelingen niet in voldoende mate helpen kan een operatieve behandeling nodig zijn. Het soort operatie hangt af van de locatie en oorzaak van de inklemmingsklachten.

Debridement is de meest voorkomend operatie bij de anterieure impingement. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de kijkbuismethode (arthroscopie). Hierbij worden kleine sneden aangebracht waardoor de kuikbuis en de instrumenten het gewricht in kunnen. In het gewricht wordt bekeken welke delen van de banden of het kapsel geïrriteerd of verdikt zijn. Het geïrriteerde weefsel kan vervolgens worden weggehaald. Kleine botuitsteeksels op de enkelvork of het sprongbeen kunnen worden verwijderd.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL