backgroundtop
Logo van devoet.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE VOET / HAMERTEEN EN KLAUWTEEN
<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

HAMERTEEN EN

KLAUWTEEN

 

De grote teen heeft twee kootjes en de overige tenen hebben drie kootjes. De termen hamerteen en klauwteen beschrijven twee verschillende afwijkingen. Bij een hamerteenis het gewricht tussen het eerste en tweede kootje gebogen en tussen het tweede en derde kootje gestrekt. Bij een klauwteen is er nog een (over)strekking in het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje (het MTP gewricht) aanwezig. Er wordt gesproken van een dynamische hamerteen of klauwteen als de stand nog beweeglijk en corrigeerbaar is en van een gefixeerde stand als de stand blijvend is. Vaak wordt de term hamerteen voor beide afwijkingen gebruikt.

Er is geen exacte oorzaak voor het ontstaan van een hamerteen of klauwteen bekend. Mogelijke oorzaken van een hamerteen of klauwteen zijn een doorgezakte voorvoet, slijtage (artrose), een holvoet, een scheefstand van de grote teen (hallux valgus), een te lange teen ten opzichte van de andere tenen of het dragen van te kleine schoenen. Daarnaast kan het ook zijn dat het evenwicht tussen de buig- en strekspieren van de teen en voetspieren verstoord is. Ook dit kan verschillende oorzaken hebben zoals oudere leeftijd, diabetes, reumatoide arthritis of bijvoorbeeld een ongeval.

Symptomen hamerteen en klauwteen

Als de kromstand korte tijd aanwezig is zal deze nog soepel zijn, maar bij een langer bestaande stand zal de kromstand stug worden. Dan geeft deze afwijking meestal pijnklachten en kan daarmee veel hinder geven in het dragen van schoenen. Er kan op het gewricht tussen het eerste en tweede kootje een likdoorn of eksteroog ontstaat die vanwege de wrijving van de schoen pijn veroorzaakt en kan gaan ontsteken. Daarnaast kan er bij een stugge hamerteen of klauwteen een pijnlijke eeltplek op het topje van de teen ontstaan. Ook is het bekend dat er eelt en pijn onder de voorvoet kan ontstaan omdat de kromstand van de teen het kopje van het middenvoetsbeentje naar beneden drukt en daarmee abnormaal veel druk veroorzaakt op dit gebied. Er kan een ontsteking en pijn in het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje komen. Dit heeft tot gevolg dat het kapsel van het gewricht slap en uitgerekt raakt waardoor de teen in dit gewricht geleidelijk uit de kom naar boven gaat. Dit geeft druk aan de onderkant van het middenvoetsbeentje waardoor er pijn aan de boven- en onderkant van de teen kan ontstaan.

 

Conservatieve behandeling hamerteen en klauwteen

Doordat de klachten van een hamerteen of klauwteen samenhangen met het schoeisel kan er behandeld worden door viltjes of siloconenortheses te gebruiken. Er kan een soort tenenbak van zacht en soepel materiaal gebruikt worden om de klachten te verminderen. Daarnaast zijn er hulpmiddelen zoals eeltringen of likdoornpleisters die de drukplekken kunnen ontlasten en de teen in een betere positie houdt.

 

Operatieve behandeling hamerteen en klauwteen

Het doel van een operatieve ingreep van een hamerteen is de pijn te verlichten en de stand te corrigeren. In een groot aantal gevallen wordt dit doel bereikt. De geopereerde teen zal wel buig- en strekkracht verliezen, maar dit hoeft niet nadelig te zijn voor het goed kunnen functioneren van de voet.

Bij een eenvoudige hamerteencorrectie zal het uiteinde van het eerste kootje worden weggenomen en daarmee de teen worden rechtgezet. Soms wordt er een ijzeren pen ingebracht. De operatie wordt onder plaatselijke verdoving meestal op de polikliniek uitgevoerd. Het verband moet ongeveer twee weken omgehouden worden omdat hiermee onder andere de teen in de goede stand gehouden wordt. Lopen is over het algemeen toegestaan. Vanwege infectiegevaar is het verstandig veel te rusten met de voet omhoog. De teen kan na deze twee weken nog wat langer dik blijven.

Bij een uitgebreidere hamerteencorrectie wordt ook het uiteinde van het eerste teenkootje weggenomen, maar daarnaast worden de strekpees en het kapsel aan de bovenkant van het gewricht (MTP gewricht) verlengd. Over het algemeen wordt dit met een ijzeren pennetje in de juiste stand gehouden. Dit pennetje zal gedurende 4 weken blijven zitten. Vaak worden meerdere tenen aan een voet tegelijkertijd geopereerd. Als er sprake is van een hallux valgus zal ook deze worden rechtgezet en behandeld. Over het algemeen vindt deze operatie via een dagbehandeling plaats.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL