backgroundtop
Logo van devoet.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE VOET / PIJNLIJKE PLATVOET

 

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

PIJNLIJKE PLATVOET

Bij een platvoet is het ‘mediale gewelf’, de binnenkant van de voet, doorgezakt en is er geen voetboog meer zichtbaar, maar maakt de gehele voetzool contact met de ondergrond

Symptomen pijnlijke platvoet

Snel vermoeide voeten, pijnklachten onder de hiel, op de voetrug of onder de bal van de voet

Onderzoek en diagnose pijnlijke platvoet

Vraaggesprek, lichamelijk onderzoek, voetanalyse

Conservatieve behandeling pijnlijke platvoet

Ontstekingsremmende, medicatie, schoenadvies, rust, gipsimmobilisatie en steunzolen

Operatieve behandeling pijnlijke platvoet

Afhankelijk van het stadium

 

 

 

De bouw van voeten is divers. Er zijn twee uiterste, de holvoet en de platvoet. Bij een platvoet is het ‘mediale gewelf’, de binnenkant van de voet, doorgezakt en is er geen voetboog meer zichtbaar, maar maakt de gehele voetzool contact met de ondergrond. Het voetgewelf is dus lager, de voetwortel staat meer in pronatie stand (naar binnen gezakt) en het hielbeen wat meer in valgus stand. Op jonge leeftijd leidt dit minder vaak tot klachten, dan op latere leeftijd. Als de voet in de loop van de jaren steeds platter wordt, spreken we van een verkregen platvoet.

Verder spreken we van een fysiologsiche en een pathologische platvoet. Een fysiologische platvoet is een normaal verschijnsel, zeker bij kinderen als het mediale voetgewelf zich nog moet ontwikkelen. Bij de pathologische platvoet is er sprake van een toenemende inzakking van het mediale voetgewelf en is er vaak sprake van pathologie.

Meerdere pathologien kunnen hieraan ten grondslag liggen. Zo kan er sprake zijn van een verbinding door kraakbeen, stug bindweefsel of bot tussen twee voetwortelbeenderen, waardoor de voet minder goed kan bewegen en functioneren. Dit wordt een tarsale coalitie genoemd. Meestal gaat het hierbij om een verbinding tussen het os naviculare en de calcaneus of tussen de talus en de calcaneus. Ook kan een pijnlijke platvoet veroorzaakt worden door ziektes als artrose (slijtage), reumatoïde artritis, de ‘Charcot voet’  en neurologische aandoeningen (bv spasticiteit of verlammingen).

Ook als de pees van een van de spieren aan de binnenzijde van de voet/enkel niet goed functioneert, het Posterior Tibial Tendon Dysfunction syndroom, kan een pijnlijke platvoet ontstaan.

 

Symptomen pijnlijke platvoet

De platvoet geeft niet altijd klachten. Veel voorkomende klachten bij een pijnlijke platvoet zijn: snel vermoeide voeten, pijnklachten onder de hiel, op de voetrug of onder de bal van de voet. Ook rondom de enkel, de kuiten, heupen en rug kunnen pijnklachten ontstaan. Dit komt vooral doordat het gehele lichaam anders wordt belast door de afwijkende stand van de voet.

Bij een platvoet door het het Posterior Tibial Tendon Dysfunction syndroom,  hebben patiënten vooral last bij belasting van de voet. De pijn is gelocaliseerd aan de binnen en/of buitenzijde van de achtervoet. Bij teveel pijn of zelf een scheur van de tibialis posterior pees is staan op de tenen niet meer mogelijk.

Bij een platvoet ontstaan door een trauma, met als gevolg een breuk en een afwijkende stand van de voetwortelbeenderen, zal er voornamelijk pijn bij steunname op de voet aanwezig zijn.

Bij platvoeten ten gevolge van reumatoide artritis zal er vooral sprake zijn van ontstekingssymptomen, zoals het warm worden van de voet, zwelling, roodheid, pijn enz. De pijnlijke platvoet als gevolg van reumatoide artritis kenmerkt zich namelijk door synovitis, een ontsteking van het gewrichtsslijmvlies. Het gewricht zal moeizaam en stijf bewegen en aanvoelen, zeker na stilzitten en het weer in beweging komen.

 

Onderzoek en diagnose pijnlijke platvoet

Er zijn een aantal algemene kenmerken te noemen om deze aandoening te herkennen:

•  Het hielbeen de ‘calcaneus’ staat voorover gekanteld
•  De voet staat in pronatie stand.
•  Meer druk op de middenvoet door het doorgezakte voetgewelf.
•  Het lichaamszwaartepunt in de voet ligt anders, namelijk richting os cuneiforme
•  X-benen ‘Genu valga’
•  Overstrekte stand van de knieën
•  Vooroverkanteling van het bekken
•  Vaak hoge spierspanning
•  Hoofd staat meer naar voren, in anteropositie
•  Schouders staan verder naar achter dan de billen
•  Bij het achteraanzicht van de voet zijn de kleine tenen wel zichtbaar maar de grote teen niet.

 Deze aandoening is niet moeilijk te herkennen, zoals eerder aangegeven kan de oorzaak echter verschillen. Door middel van een voetanalyse kan de stand van de voet duidelijk in kaart gebracht worden. Verder zal ook hierbij met behulp van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek meer inzicht verkregen worden over de problematiek.

 

Conservatieve behandeling pijnlijke platvoet

 De behandeling bij een pijnlijke platvoet door het  Posterior Tibial Tendon Dysfunction syndroom is meestal conservatief en bestaat uit maatregelen om de pees  te laten herstellen en het mediale voetgewelf te ondersteunen. Hierbij moet er gedacht worden aan het gebruik van ontstekingsremmende medicatie NSAID’S, schoenadvies, rust, gipsimmobilisatie en steunzolen.

De conservatieve behandeling bij de pijnlijke platvoet op basis van reumatoïde artritis is gericht op de synovitis. De behandeling zal bestaan uit rust, immobilisatie en medicatie.

 

Operatieve behandeling pijnlijke platvoet

De operatieve behandeling bij een pijnlijke platvoet door het  Posterior Tibial Tendon Dysfunction syndroom, bestaat uit verschillende stadia. In het eerste stadium wordt er gekeken of de verzwakte pees versterkt kan worden door deze aan de pees van de musculus flexor figitorum longus vast te maken. In het tweede stadium wordt er gekeken of er iets aan de voetenstand gedaan kan worden door middel van een aanpassing van de stand van het hielbeen of een verlenging van de buitenste voetkolom. In het ergste stadium wordt de gehele achtervoet vastgezet ‘triple arthrodesis’ en wordt zo de voetenstand gecorrigeerd.

Ook bij de platvoet door reumatoide artritis kan er een operatie voor een standcorrectie van de achtervoet overwogen worden. In een vroege fase van de aandoening kan dit een positief effect hebben op het goed blijven functioneren van de enkel en voorvoet.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL